1876 – 1e generatie Hendrik Visser
Het begint allemaal in 1876 met de geboorte van Hendrik Visser in het Noord-Hollandse dorp Huizen. Huizen is van oorsprong een arm boerendorp, maar door de bouw van een eigen haven aan de Zuiderzee, verandert Huizen in de 19e eeuw in een bloeiend vissersdorp. De visserij in Huizen (en omgeving) is dan booming.
1896 – Venten met Vis
Op 20-jarige leeftijd begint Hendrik, zoals veel Huizers, als visventer en gaat met zijn viskar langs de deuren om vis aan de man te brengen.
1903 – Pondje kaas erbij?
De omstandigheden in de visbusiness verslechteren; de vangsten vallen tegen, de lonen zijn laag, er zijn overstromingen. De vloot halveert in korte tijd en het is weer bittere armoede in Huizen. Er wordt zelfs gesproken over het afsluiten van de Zuiderzee. Dit alles geeft Hendrik begin 1900 een impuls om ook kaas te gaan venten. Want venten kon hij wel!
Ca. 1910 – Echter Käse aus Holland
Door de armoede in Huizen en omstreken gaat Hendrik verder van huis op zoek; hij wordt één van de zogenaamde ‘Duitse kruiers’ die naar Duitsland trekt om zijn geluk te beproeven. De Duitsers zijn gek op de ‘Echter Käse aus Holland’. De kruiers blijven maanden van huis. Als de voorraad kaas op is, laten de kaasventers per trein een nieuwe lading komen.
1914 / 1918 – Rampjaren
Het is 1914 en de 1e Wereldoorlog breekt uit. Het venten kan doorgaan, mits Hendrik kan bewijzen dat zijn bedrijf in het neutrale Nederland gevestigd is. Dan pas krijgen de Duitse kruiers een vergunning.
Daarnaast wordt in 1916 het Zuiderzee gebied getroffen door een grote watersnoodramp; er vallen meer dan 50 doden. Dit versnelt de zaak omtrent het afsluiten van de Zuiderzee. Het zou voor Hendrik weleens het einde kunnen betekenen van het vis venten, daarom besluit hij volledig in de kaas te gaan.
1916 – Oprichting Visser Kaas
De jaren van onheil leiden tegelijkertijd tot het positieve feit dat Hendrik Visser zich in 1916 inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Hij heeft nu een verklaring om in Duitsland te blijven venten. De oprichting van Visser Kaashandel BV is hiermee een feit!
1897 – 2e generatie Meeuwis Visser
In 1897 krijgt Hendrik een zoon, Meeuwis Visser, ook geboren in Huizen. Zoals gebruikelijk in die tijd, gaat Meeuwis van jongs af aan met zijn vader mee om te helpen in de kaashandel. Hij krijgt het venten al op jonge leeftijd onder de knie. Later is de ventvergunning van Meeuwis op zolder bij een tante teruggevonden.
1921 – 3e generatie Jan Visser
Samen met zijn vrouw Aaltje krijgt Meeuwis in 1921 een zoon, genaamd Jan. Helaas wordt Aaltje ernstig ziek en is het gezin genoodzaakt terug te keren vanuit Duitsland naar Huizen, waar Aaltje op jonge leeftijd overlijdt. Meeuwis hertrouwd met een vrouw die al een zoon heeft met eveneens de naam Jan. Samen krijgen ze nog zes kinderen.
1935 – “Daer leit een torentjen”
Zoon Jan groeit op in de kaas en hoort al jong van zijn vader de legendarische woorden; “Daer leit een torentjen”; zie dat je daar de kost ophaalt.
De 2e Wereldoorlog breekt echter uit, met als gevolg dat het venten in Duitsland ten einde komt. Na het opzetten van een grote ventwijk in Limburg, wordt het venten vervolgd vanuit een klein pakhuisje op de Middenweg in Huizen. Eigenlijk wordt er al een beetje gegrossierd. De aanschaf van een auto scheelt het tweetal een hoop reistijd, zodat er meer verkocht kan worden.
1950 – Jan, Jan en Cor
Na het overlijden van zijn vader krijgt Jan in de 50-er jaren gelukkig hulp van zijn broers Cor en Jan. Het oude pakhuisje van vader Meeuwis aan de Middenweg wordt ook uitgebreid; de opslagcapaciteit wordt verviervoudigd. Jan gaat steeds meer grossieren in Limburg en er verreist een tweede pakhuisje in de buurt van Maastricht.
1956 – 4e generatie Mees Visser & Ad van Mill
In 1956 wordt de zoon van Jan geboren; Mees Visser. Ook hij loopt als kleine jongen al in het bedrijf rond. De zaak groeide hard, dus Mees komt samen met zijn neef Mees in het bedrijf werken. Er wordt inmiddels in de Randstad gegrossierd en ook weer op de Duitse markt; de handel breidt uit en in de jaren 80 begint het pakhuis weer te klein te worden. Bij mooi weer worden de kazen zelfs buiten gezet! Nu is de transitie van venter naar groothandel echt daar.
Eind jaren 60 is schoonzoon Ad van Mill ook actief in het bedrijf en rijdt naast zijn studie op de vrachtwagen. Hij gaat daarna zijn eigen weg, om in 1987 terug te keren. Mees en Ad staan dan samen aan het roer.
1987 – 1e Kaasrobot van Nederland
De zaak groeit en er is dringend behoefte aan extra ruimte. In 1987 wordt een nieuw pakhuis gebouwd aan de Nijverheidsweg. Het bedrijf maakt een flinke ontwikkeling door. In 1994 wordt het nog bijna nieuwe pakhuis deels weer gesloopt om plaats te maken voor een modern boxenpakhuis met een robot voor de kaasbehandeling. Het zou de eerste ‘kaasrobot’ in Nederland zijn.
1997 – Huizer Kaas-Gilde
Het Huizer Kaasgilde, een samenwerking van een 15-tal kaasventers, winkeliers en marktkooplui, wordt opgericht als verkooporganisatie binnen Nederland om de handen ineen te slaan tegen het grootwinkelbedrijf. Het Huizer Kaas-Gilde is tevens het huismerk van Visser Kaas voor Hollandse kaas van hoge kwaliteit, traditioneel gerijpt voor een uitstekende smaak, voor zowel het binnen – als buitenland.
2008 – 2017 – 5e generatie Jasper van Mill & Robert-Jan Visser
In 1974 wordt Jasper van Mill, zoon van Ad, geboren. Inmiddels is ook hij actief in het bedrijf. Hij wordt -heel ouderwets- naar Duitsland gestuurd om nieuwe omzet binnen te halen met de befaamde uitspraak: “Daer leit een torentjen…”.
Behalve Duitsland ontwikkelt de export verder binnen en buiten Europa. Er wordt fors geïnvesteerd om aan alle eisen te kunnen voldoen.
Robert-Jan Visser, zoon van Mees, wordt in 1985 geboren in Huizen en groeit ook van jongs af aan op in het bedrijf. Hij volgt in 2017 zijn vader op en samen met Jasper breidt hij de markten buiten Europa uit. Inmiddels wordt er naar zo’n 40-tal landen wereldwijd geëxporteerd.
Heden – Meer dan 100 jaar Visser Kaas
Na meer dan 100 jaar staat het prachtige kaasbedrijf als een rots en mag Visser Kaas sinds 2016 het Hofleverancier predicaat voeren, waar zowel de familie als medewerkers zeer trots op zijn.
In 2018 wordt er begonnen aan de uitbreiding van het pakhuis, want ook het huidige pakhuis is te klein geworden. Zou Hendrik Visser dat ooit gedacht hebben…
ADRES
Visser Kaas
Nijverheidsweg 20
NL 1271 EA Huizen
Nederland
Visser Kaas is een handelsnaam van Visser Kaashandel B.V.
CONTACT
Tel: +31 (0)35 6568000
Fax: +31 (0)35 5250784
info@visser-kaas.nl
ALGEMENE VOORWAARDEN
Klik hier voor de Algemene
Handelsvoorwaarden van Visser
Kaas